...

Annonce med reklamelinks | Spil ansvarligt | stopspillet.dk | rofus.nu | 18+

Menu

Forventet værdi og varians i sportsvæddemål

Forventet værdi er det matematiske grundlag for ethvert smart sportsvæddemål på betting sider med dansk licens og uden.

Når du er kommet forbi det grundlæggende i at forstå point spreads og moneylines og dykker lidt dybere ned i sportsvæddemålsstrategien, vil du ofte høre folk tale om forventet værdi – EV, forkortet EV – og den opfattede fordel.

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad disse udtryk betyder, og hvordan de relaterer sig til sportsbetting-strategi, er dette artiklen for dig. Vi vil forklare forventet værdi og varians i enkle vendinger og vise dig, hvordan du kan bruge dem til din fordel, når du placerer sportvæddemål på betting sider.

Det er derfor, at de fleste professionelle spillere er besat af jagten på værdi-spil. EV fortæller dig, om de odds, der tilbydes på en spillelinje, stemmer overens med den faktiske sandsynlighed for, at resultatet vil indtræffe.

At forstå forventet værdi er lidt tricky i starten, men det er nøglen til at vide, om du får den rigtige pris for væddemålet. Ligesom enhver anden vare sælges betting lines til forskellige priser, og nogle er et langt bedre tilbud end andre. 

Hvad er forventet værdi i sportsvæddemål?

Hvis EV for et væddemål er positiv, betyder det, at væddemålet er rentabelt i det lange løb ved at foretage det på betting sider uden NemID. Hvis den er negativ, er væddemålet urentabelt. For at beregne den forventede værdi skal du kende tre ting: 

  • sandsynligheden for, at resultatet indtræffer
  • det beløb, du kan vinde eller tabe, 
  • og de odds, som sportsbooken tilbyder.

Jo mere du forstår, at den sandsynlighed, som oddsene angiver, ikke altid svarer til den faktiske sandsynlighed for resultatet, jo større er chance for, at du kan slå din bookmaker i det lange løb.

Oversæt odds til en procentdel for at beregne den opfattede fordel

For at beregne EV skal du kende oddsene for et resultat, og hvilke odds der tilbydes af sportsbooken. For at gøre dette kan du oversætte begge typer odds til en procentdel.

Hvis du f.eks. satser på et hold med et moneyline odds på +150, betyder det, at de har en 40% chance (2.5/6 = 0,4 = 40%) for at vinde spillet. Hvis sportsbooken tilbyder odds +200, tilbyder de en chance på 33 % (2/6 = 0,33 = 33 %).

Når du har procenterne, kan du beregne den forventede værdi på følgende måde:

EV = (sandsynlighed for at vinde x vundet beløb) – (sandsynlighed for at tabe x tabt beløb)

Hvis du f.eks. satser 100 € på et hold med odds +150 på money line, og de vinder, er din EV

EV = (0,4 x €150) – (0,6 x €100) = +€20

Det betyder, at du i gennemsnit kan forvente at vinde €20 hver gang du placerer dette væddemål med de samme odds og resultater.

Fastlæggelse af værdi-spil

Hvis du bruger nok tid på at undersøge sportsvæddemål, vil du blive meget fortrolig med begrebet “value bets”.

Det er nemt at finde værdispil, når du forstår begrebet forventet værdi. Helt enkelt kan ethvert væddemål med positiv forventet værdi eller en forventet fordel betragtes som et værdivæddemål. Det er derfor, du sandsynligvis vil se begrebet brugt i flæng med “EV+ bets”.

“Enhver indsats med positiv forventet værdi kan betragtes som en værdiindsats.”

Der er ikke en enkelt procentdel, hvor et EV+-spil bliver et “værdispil”. Hvis din tidshorisont er uendelig, og din matematik er korrekt, vil selv den mindste mængde af positiv forventet værdi øge din bankroll på lang sigt.

Tricket ved value betting er at finde en ideel balance mellem at udnytte EV+-muligheder uden at påtage sig en stor risiko. Denne balance afhænger af størrelsen af din bankroll og din evne til at modstå varians, når du satser på længere odds.

Planlæg på forhånd for varians

Uanset hvor god din research er, kan varians stadig have en enorm effekt på den kortsigtede præstation af ethvert online og mobil betting-system. Derfor er det så vigtigt at planlægge på forhånd for varians, når du udvikler en sportsvæddemålsstrategi.

Planlæg På Forhånd for Varians

For at reducere virkningerne af varians kan du justere de beløb, du satser, afhængigt af sandsynligheden for resultatet. Generelt bør du placere mindre indsatser på resultater med lavere sandsynlighed og større indsatser på resultater med højere sandsynlighed. Dette vil hjælpe med at sprede din risiko over en række forskellige udfald og reducere virkningen af et enkelt resultat.

Det er vigtigt at forstå forventet værdi og varians, hvis du ønsker at få succes med sportsvæddemål. At vide, hvordan man beregner EV og planlægning af varians vil hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger, når du placerer dine indsatser. Det vil også give dig en fordel i forhold til mindre kyndige spillere, som ikke forstår begrebet forventet værdi og risikostyring.

Varians bliver meget relevant for sportsvæddemålere, når man overvejer hot og cold streaks. At forstå den er et nøgleelement i ansvarlig bankroll management.

Lad os for eksempel sige, at din vinderfordel er 10 %, som vi beregnede ovenfor. I løbet af en lang baseball-sæson vil du vinde omkring 10% på dine penge. Men det kan være, at du går ind i en lang taberrække midt i denne langsigtede vækst. Det skal du og din bankroll være forberedt på.

Din 10 % fordel betyder, at du bør vinde et valg, tabe et valg, vinde et valg, tabe et valg og være lidt foran ved slutningen af sæsonen. Vi ved dog, at det aldrig er så ligetil, og at du vil støde på nogle streaks.

Lad os sige, at du starter med en bankroll på 1.000 euro, og du satser 200 euro pr. kamp. Rammer du en fem tabende kampe, er du færdig for i år. Du skal tage højde for denne varians, fordi held altid er en faktor, når du satser på enhver sportsbegivenhed.

Du skal være forberedt på det værst tænkelige scenarie. At bruge bet-enheder af en passende størrelse er en af de bedste måder at mindske risikoen på og sikre langsigtet succes for din indsats.

De mest populære typer af sportsvæddemål

Nok forventet værdi til at være et væddemål værd?

Når du har regnet det ud, er det næste spørgsmål, om du vil satse eller ej.

Hvis vi vender tilbage til vores eksempel ovenfor, ser du en fordel på 10 % i din favør. På dette tidspunkt har du brug for en generel regel for at afgøre, om det er et spil for dig.

Måske satser du kun på spil, hvor den er 3 % eller højere. Forskellige live betting selskaber har forskellige politikker.

Husk, at alt dette er hypotetisk. Selvfølgelig, hvis din opfattede edge er 10%, betyder det, at du vinder €10 for hver €100, du satser.

Virkeligheden kan dog være meget anderledes. Bets med tonsvis af positiv forventet værdi kommer ofte med lange odds. Det gør dem til et risikabelt kortsigtet tilbud på trods af deres langsigtede værdi.

Du kan tabe indsatsen helt og holdent, og så er du nede med 120 €. Idéen er, at hvis din handicapstrategi er velkonstrueret og din matematik er rigtig, så vil du i det lange løb have en fordel hver gang – selv hvis du taber et væddemål i dag og vinder et i morgen.

På længere sigt er målet blot at få fordelen frem for husets. Det kræver en masse erfaring at udvikle de rigtige formler og forstå, hvordan man spiller på linjerne. 

At fjerne vigorish fra oddsene tager denne strategi til det næste niveau.

Læs vores andre populære kategorier af bookmakere og casinoer

Kom i gang med flere spiltips

At holde styr på forventet værdi og varians er blot én måde at forbedre dine sportsvæddemål på. Hvis du vil blive ved med at lære mere, kan du tjekke vores andre nyttige tips og strategier. Ved at forstå sportsbookens odds, analysere resultaterne af tidligere spil og tage højde for risiciene kan du opbygge en uovertruffen strategi til at hente langsigtede gevinster hjem. Held og lykke!

Hold dig opdateret med nye betting sider og tilbud!
Free bets. Eksklusive bonusser. Sendes ugentligt.
Anders Olsen
Anders Olsen
Anders Olsen er vores tekstforfatter på Betting-sider.net.
54 posts

Han er altid på udkig efter de bedste online betting sider både med dansk og uden dansk licens. Anders arbejder hårdt på at gøre gambling sjovt og problemfrit for alle spillere. Hans mange års erfaring med at arbejde i branchen hjælper ham med at give dig nyttige oplysninger om online betting i Danmark og i udlandet.

5 / 5
Samlet score
100% op til 200 EUR